MICHELIN EN PYROWAVE BUNDELEN HUN KRACHTEN OM EEN INNOVATIEVE TECHNOLOGIE VOOR HET RECYCLEN VAN KUNSTSTOFAFVAL TE INDUSTRIALISEREN maandag 23 november 2020

- De Michelin Groep en de Canadese firma Pyrowave bundelen hun krachten om de time-to-market voor een innovatieve technologie voor de recyclage van kunststofafval te versnellen.

- Ze gaan akkoord met een versnelde industrialisatie van het proces.

- Het doel van de technologie is om het aantal duurzame materialen te verhogen, niet alleen in Michelin banden, maar ook in andere industrieën.


Pyrowave, een pionier in de elektrificatie van chemische processen en kunststofrecycling, en Michelin komen overeen om een innovatieve technologie voor kunststofafvalrecycling te industrialiseren.

De Canadese firma Pyrowave kondigt met trots een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst met de Michelin Groep aan. Met de door Pyrowaved ontwikkelde technologie is het mogelijk om gerecycled styreen te genereren uit kunststoffen in verpakkingen, isolatiepanelen en/of huishoudelijke apparaten. Dit gerecycleerde styreen is een belangrijk monomeer*: het wordt gebruikt bij de productie van polystyreen en synthetisch rubber voor banden en een groot aantal consumentenproducten.

De wetenschappelijke doorbraak achter de Pyrowave technologie helpt bij het recyclen van kunststoffen met behulp van microgolven. In tegenstelling tot de huidige thermische processen maakt deze unieke technologie het mogelijk om kunststofafval te recyclen tot hoogwaardige grondstoffen met behulp van elektriciteit - de energievorm die momenteel het grootste ontkolingseffect heeft. Het maakt ook een hogere opbrengst mogelijk, terwijl het nauwkeuriger is dan de conventionele technologieën, om de nieuwe grondstoffen uit olie en gas te vervangen.

De gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst tussen Pyrowave en Michelin zal resulteren in de implementatie van nieuwe waardeketens in de circulaire kunststofeconomie. Het herontwerpen van nieuwe verpakkingen of het vervaardigen van nieuwe producten uit gerecycleerde kunststoffen in de automobiel-, elektronica- of bandensector zal mogelijk worden.

* Monomeer: Een Monomeer is een molecuul van natuurlijke of synthetische oorsprong. Door opeenvolgende sequenties met identieke of verschillende moleculen genereert het een polymeerstructuur.

 

 

Een industriële demonstratie-installatie tegen 2023

De twee bedrijven zullen de komende maanden samenwerken om ‑de industrialisatie van de Pyrowave technologie te versnellen met het oog op een certificering en commerciële uitrol op de internationale markten. De gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst, die uiteindelijk goed zal zijn voor een investering van meer dan 20 miljoen euro, zal de expertise van Pyrowave combineren met de industriële knowhow van Michelin.

Om de validatie van de technologie en de certificering van de producten te versnellen‑, zullen de technische teams van Michelin samen met hun collega's van Pyrowave tegen 2023 een industriële demonstratie-installatie ontwikkelen, die door Michelin wordt gefinancierd en geëxploiteerd. De technologie zal voldoen aan de hoogste normen die binnen de Groep gelden op het gebied van veiligheid, werking en prestaties.


Naar een verhoging van het percentage duurzame materialen in Michelin-banden, maar ook in andere industrieën

Na een jaar van evaluatie heeft Michelin het proces in werking kunnen zien en monsters van gerecycled styreen in de samenstelling van zijn banden kunnen testen. Dit polymeerregeneratieproces is volledig in overeenstemming met de strategische visie van de Michelin-groep en de duurzaamheidsdoelstellingen van zijn producten.

"Dit partnerschap is een ultieme illustratie van de duurzame strategie van de Groep. Het doel is om banden te produceren van steeds duurzamere materialen en deze technologieën beschikbaar te maken voor innovatieve recyclingkanalen. Wij geloven in het potentieel van de Pyrowave technologie en delen hun visie op een duurzamere toekomst door middel van innovatie", aldus Sonia Artinian-Fredou, Executive Vice President, Services & Solutions, High Tech Materials van de Michelin Groep.


"Ons partnerschap markeert het begin van de industrialiseringsfase, waarbij we gebruik maken van de expertise en technische soliditeit van de Michelin-groep. Dit strategisch partnerschap weerspiegelt de aantrekkelijkheid en het potentieel van de elektrificatie van chemische processen, zowel op het gebied van het milieu als op commercieel vlak, voor de wereldspelers in de waardeketen. Door dit partnerschap met Michelin zullen we in staat zijn om een baanbrekende technologie te ontwikkelen met het oog op de duurzame transformatie van toekomstige materialen", aldus Jocelyn Doucet, medeoprichter en Chief Executive Officer van Pyrowave.

In de categorie: Nieuws.