BYD levert met 246 elektrische bussen aan Keolis de grootste Europese order voor elektrische bussen tot nu toe dinsdag 15 december 2020

Elektrische bussen van BYD besparen 15,755 ton CO2 per jaar

BYD, wereldwijd marktleider op het gebied van elektrische bussen, is gestart met de levering van de grootste order e-bussen van Europa aan openbaarvervoerbedrijf Keolis Nederland BV.

 

De eerste 246 elektrische personenbussen met lage instap, onderdeel van de order van in totaal 259 bussen, zijn geleverd aan Keolis en rijden vanaf 13 december routes in Zwolle, Apeldoorn, Dedemsvaart, Vaassen, Harderwijk, Deventer en Ede in de IJssel-Vecht-streek. De overige bussen zullen geleverd en ingezet worden in het voorjaar van 2021.

De nieuwe, volledig elektrische en uitstootvrije vloot van elektrische bussen van BYD levert een enorme bijdrage aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Keolis heeft berekend dat de bussen gezamenlijk een CO2-uitstoot van meer dan 15,755 ton per jaar besparen.

Ondanks de uitdagingen die de coronapandemie met zich meebrengt is de vloot van elektrische bussen van BYD afgeleverd op het nog voor de crisis overeengekomen moment. Een uiterst efficiënt productieproces, door BYD bereikt door integratie van de toeleveranciers en de inzet van verschillende productielocaties waaronder de faciliteit voor elektrische bussen van BYD in Hongarije, maakte dit mogelijk.

De vloot van Keolis bestaat uit BYD's 12 meter en 13 meter eBus-modellen. Het 13 meter-model beschikt over BYD's nieuwe accutechnologie met een grotere reikwijdte waardoor vervoer tussen steden onderling mogelijk is. Het grootste deel van de order van Keolis, 206 voertuigen, betreft 12 meter-bussen, BYD's bestseller. Alle bussen beschikken over een DC Combo 2 en pantograaf-oplaadmogelijkheid.

Alle bussen zijn voorzien van sfeerverlichting, usb-poorten en geluidsisolerende vloer. De 13 meter-modellen beschikken daarnaast over extra comfortabele zitplaatsen met MMC (Multimedia Control), een leeslampje, telefoonhouder en opklapbaar tafeltje.

Ook aan comfort en veiligheid voor de chauffeur ontbreekt het niet. Birdview-camera's leveren 360 graden beeld rondom de bus. De bestuurdersstoel is elektrisch verstelbaar en een geheugenkaart zorgt voor het opslaan van de instellingen, zodat iedere chauffeur bij aanvang van de rit eenvoudig zijn voorkeursinstellingen oproept.

Marc Renouprez, interim CEO van Keolis Nederland, is verheugd de grootste vloot elektrische bussen in Europa in gebruik te kunnen nemen: "Dankzij BYD maakt Keolis het openbaar vervoer in de provincies Gelderland en Overijssel groener, waardoor de IJssel-Vecht-regio een nog gezondere omgeving wordt om te wonen en te werken. Dit is niet alleen een mijlpaal voor Keolis, maar ook voor onze passagiers, onze partners in het OV en voor de regio."

 

"Dat we voor BYD hebben gekozen heeft alles te maken met de goede ervaringen die we al hebben met de elektrische bussen van BYD in Utrecht en Almere. De bussen voldoen daar volledig aan de eisen van onze passagiers en ons personeel - voor ons extreem belangrijk. We hebben volop vertrouwen in BYD's ervaring met het bouwen en onderhouden van elektrisch aangedreven bussen, daarnaast heeft BYD ons niet teleurgesteld als het gaat om het op tijd leveren van de enorme vloot."

 

"Zowel BYD als Keolis kan trots zijn op deze dag," zegt Isbrand Ho, managing director van BYD Europe. "Dit is de kern van transportoplossingen met New Energy-technologie. Deze vloot betekent een volgende stap voor het openbaar vervoer in Nederlanden is de start van een flinke bijdrage aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen in het land. Vandaag zet de toekomst van het openbaar vervoer weer een enorme stap voorwaarts."

In de categorie: Nieuws.