Bosch Automotive Aftermarket en Bosch Power Tools stellen samen de werkplaats van de toekomst voor woensdag 16 oktober 2019

Na de comeback op Equip Auto 2017 is Bosch ook dit jaar aanwezig op Equip Auto en pakt het uit met een stand van 300 vierkante meter in Hal 1. De stand is het resultaat van een samenwerking tussen de divisies Bosch Automotive Aftermarket en Bosch Power Tools en toont het equipment, de onderdelen, gereedschap en services voor de werkplaats van de toekomst. Zo worden onder meer de nieuwste ADAS- kallibratietoestellen, de nieuwste versie van de online werkplaatssoftware ESI[tronic] 2.0 en Eco-Onderhoud met de gecertificeerde vijfgastester gedemonstreerd. Daarnaast is ook te zien hoe de X-LOCK, het revolutionair tweedelig wisselsysteem dat accessoires van haakse slijpers in één klik wisselt, in de autowerkplaats gebruikt kan worden.

Bosch Automotive Aftermarket et Bosch Power Tools: twee divisies in dienst van de professionals
Grote première op Equip Auto 2019: twee onafhankelijke, maar complementaire divisies binnen Bosch bundelen hun krachten en tonen hun laatste ontwikkelingen en innovaties op een gezamenlijke stand. Dit partnership is gegroeid uit het wereldwijde divisie-overschrijdende cross-selling-project binnen Bosch. Cross-selling bundelt de expertise, producten en netwerken van beide divisies en biedt aan professionelen uit de automotive aftermarket sector een ruimer producten- en dienstenaanbod. Het professionele gereedschap van Bosch heeft ook zijn plaats in de autowerkplaats en sluit vaak perfect aan op de werkplaatsapparatuur van Bosch.

“De samenwerking tussen Automotive Aftermarket en Power Tools is een echte win- winsituatie. In het verleden gebeurde het vaak dat distributeurs, naast auto-onderdelen ook elektrisch gereedschap aanboden. In Frankrijk gaan beide divisies opnieuw een gezamenlijke catalogus uitbrengen. We verwachten dat dit in de nabije toekomst ook

voor de Benelux het geval zal zijn,” zegt Thierry Leblanc, directeur Automotive Aftermarket Robert Bosch France-Benelux.

Werkplaatsuitrusting

Bosch heeft de voorbije dertig jaar stevig geïnvesteerd in de ontwikkeling van innovatieve diagnoseapparatuur die onafhankelijke autobedrijven de kans biedt om bij te blijven met de meest recente trends en technologieën. Door de toenemende aanwezigheid in voertuigen van systemen om de veiligheid en het comfort te verbeteren of de uitstoot te verminderen, speelt diagnose een steeds belangrijkere rol in de werkplaats. Tegenwoordig zijn ook steeds meer voertuigen uitgerust met ADAS- systemen (Advanced Driver Assistance Systems). Waar deze systemen voordien hoofdzakelijk op premiumvoertuigen terug te vinden waren, zijn deze vandaag steeds vaker standaarduitrusting op compacte modellen. Deze systemen maken gebruik van camera’s en radarsensoren en vragen een nieuwe aanpak in de werkplaats. Bosch biedt een nieuwe innovatieve totaaloplossing voor de controle en nauwkeurige ijking van ADAS-systemen. Op die manier kan de werkplaats ook aan dit nieuwe marktsegment beantwoorden. Daarnaast biedt Bosch ook de softwareoplossing “Connected Repair”, die toelaat alle werkplaatsapparatuur van Bosch te connecteren. Dat is een noodzaak gezien de toenemende interconnectie van producten met hun omgeving. Maar het biedt tegelijkertijd ook een enorm potentieel voor de garages.

DAS 3000 computergestuurd ADAS-kalibratiesysteem voor frontcamera’s en radars

Steeds meer voertuigen zijn uitgerust met rijhulpsystemen (ADAS – Advanced Driver Assistance Systems) die met behulp van camera’s en radarsensoren kritieke situaties detecteren. Ze waarschuwen de bestuurder en grijpen in bij dreigend gevaar. In de autowerkplaats is het kalibreren van deze systemen na onderhoud of reparatie van een voertuig een steeds vaker voorkomende taak. Met de DAS 3000 biedt Bosch een universeel en computergestuurd kalibratietoestel voor ADAS-systemen aan. De DAS 3000 is dusdanig ontworpen dat hij geschikt is voor de ADAS-kalibratie van alle huidige voertuigmodellen volgens de voorschriften van de verschillende voertuigfabrikanten. Het systeem werkt autonoom op basis van zijn eigen software en kan gekoppeld worden aan de Bosch-diagnosesoftware ESI[tronic] 2.0 en een KTS-diagnosetester voor het communicatiegedeelte met het voertuig. Deze flexibele en krachtige totaaloplossing biedt de werkplaats een snelle toegang tot de verschillende ADAS-kalibratieprocedures, volgens de richtlijnen van de respectievelijke voertuigfabrikanten.

Bosch ESI[tronic] 2.0 en de nieuwste generatie KTS integreren security gateway van FCA-groep
Ook autofabrikanten hebben sinds een aantal jaren te maken met cybercriminaliteit op hun voertuigen, met soms ernstige en gevaarlijke gevolgen voor de bestuurders. Sommige voertuigen werden tijdens het rijden gehackt, met verlies van controle over

het voertuig als gevolg. Als antwoord op deze problematiek moeten vanaf september 2020 alle nieuw geregistreerde automodellen in Europa worden uitgerust met een beveiligde diagnosetoegang. Hierdoor plannen voertuigfabrikanten stelselmatig maatregelen om de toegang tot de voertuigelektronica via de OBD-diagnosestekker te beveiligen. Sommige autofabrikanten, zoals de FCA-groep (Fiat Chrysler Automobiles) hebben reeds een geavanceerde security gateway voor het ontsluiten van bepaalde niveaus van diagnose op hun voertuigen. Geavanceerde diagnosefuncties zoals bijvoorbeeld het wissen van foutcodes of het resetten van een service-interval zijn beveiligd en vereisen een ontgrendelingsleutel die voortaan middels de KTS kan worden overgedragen om aldus toegang te krijgen tot alle diagnosefuncties.

De geconnecteerde werkplaats: “Bosch Connected Repair”

De software-oplossing “Connected Repair” of CoRe verbindt alle Bosch-apparatuur in de werkplaats, waardoor alle computerondersteunde systemen onmiddellijke toegang hebben tot alle verzamelde gegevens van het voertuig. Eenmaal het voertuig via de kentekenplaat of het voertuigidentificatienummer (VIN) geïdentificeerd is, worden klant- en voertuigengegevens naar de geconnecteerde apparaten verstuurd en kunnen ook werkopdrachten worden ingegeven. Alle werknemers in de werkplaats krijgen onmiddellijk toegang tot de complete geschiedenis van het voertuig, met inbegrip van alle testresultaten van eender welk werkstation. CoRe of Connected Repair vermindert de voorbereidingstijd aan de werkstations, vereenvoudigt de service en vermijdt dubbel werk.

FSA 740 Bosch introduceert technisch verbeterd FSA 740 meet- en diagnosesysteem

Autofabrikanten gebruiken steeds vaker 48 volt-boordnetsystemen, meestal bedoeld voor energierecuperatie. Dit vormt een steeds grotere uitdaging voor de werkplaats die een analyse van voertuigsystemen wil uitvoeren. Naast metingen aan 12 volt-systemen is er ook een groeiende vraag naar tests en analyses van 48 volt-systemen. Met de technisch verbeterde FSA 740 biedt Bosch nu een meetmodule met testroutines voor 48 volt-boordnetsystemen. Naast de gebruikelijke componenten van 12 volt-systemen kan de werkplaats ook 48 volt-systemen en hun componenten testen. Speciale testinstructies en bijpassende meettechnologieën maken een snellere probleemoplossing mogelijk, waardoor de efficiëntie in de werkplaats wordt verhoogd. Bosch ontwikkelde ook een nieuwe en gebruiksvriendelijke rolwagen voor het FSA 740 meet- en diagnosesysteem.

Nieuwe KTS 250 van Bosch: all-in-one diagnosetester voor iedere werkplaats

De compacte en robuuste diagnosetester KTS 250 is een nieuwe mijlpaal in de meer dan dertigjarige geschiedenis en expertise van Bosch op gebied van diagnoseapparatuur.

Dankzij het compleet nieuwe besturingssysteem combineert de KTS 250 op onnavolgbare wijze de beproefde prestaties van de ESI[tronic]-werkplaatssoftware met een ongezien gebruiksgemak en -snelheid. Hierdoor stelt de nieuwe KTS 250 van Bosch een nieuwe maatstaf op het gebied van universele diagnosescantools. De KTS 250 is de ideale diagnosetester voor een snelle en doelgerichte diagnose, onderhoudswerkzaamheden of een complete voertuigscan. Dat maakt hem uitermate geschikt voor kleinere werkplaatsen, fastfitters, schadeherstelbedrijven en pechhulpbedrijven, voor gebruik aan het onthaal of als extra toestel in grote werkplaatsen.

Nieuwe aircoservicestations ACS 653 en ACS 663

De nieuwe ACS 653 van Bosch is uitermate geschikt voor een precieze en automatische service van aircosystemen van zowel personenwagens als bedrijfsvoertuigen met het R- 134a koudemiddel. De ACS 663 is speciaal ontworpen voor een professionele service van aircosystemen met het nieuwe R-1234yf koudemiddel.

Het volledig geautomatiseerde proces, waarbij alle functies voor onderhoud en reparatie geïntegreerd zijn, optimaliseert de taken in de werkplaats en verhoogt de efficiēntie. De innovatieve, grafische userinterface van het 4,3-inch kleurenscherm vergemakkelijkt het gebruik en controle voor de technicus in de werkplaats. Tijdens het opstarten en gedurende het volledige aircoserviceproces worden noodzakelijke instructies duidelijk en met behulp van illustraties op het scherm weergegeven.

Easy Way: een vernieuwde website met nieuwe functies om de vierde verjaardag te vieren

In 2015 lanceerde Bosch in de Benelux Easy Way, een programma rechtstreeks gericht naar consumenten door het aanbieden van gratis diensten en voordelen bij de aankoop van een Bosch-accu. In de Benelux bieden ondertussen 3500 autobedrijven Easy Way aan. Om die professionals en hun klanten nog beter te dienen, werd de website in een nieuw jasje gestoken en uitgerust met nieuwe functies. De vernieuwde website is intuïtief en gebruiksvriendelijk en vergemakkelijkt de toegang tot de informatie.

eXtra: al vijf jaar een belangrijk loyaliteitsprogramma voor het autobedrijf

eXtra werd in 2014 in de Benelux gelanceerd en telt ondertussen 1.080 leden in België en 2.930 in Nederland. Het is een van de belangrijkste loyaliteitsprogramma’s voor onafhankelijke garagehouders. Via eXtra kunnen trouwe professionele klanten van Bosch punten verzamelen die later worden ingeruild tegen een geschenk of andere voordelen voor het garagebedrijf. Bosch wil met eXtra de banden met zijn klanten aanhalen en hen belonen voor hun trouw. Het programma geldt voor aankopen van Bosch-productenbijdeBosch-partnersvermeldopdewebsite. Sindsdelancering

wordt eXtra voortdurend bijgestuurd en vernieuwd, zodat het nauw blijft aansluiten bij de verwachtingen van de leden.

Campagne “Driven by success”: expertise van het circuit tot de weg

Als wereldwijde toeleverancier voor de automobielindustrie ontwikkelt Bosch ook oplossingen voor de autosport, met name op het gebied van benzine-injectie. Veel innovaties werden uitgevonden op het circuit vooraleer ze konden worden toegepast in productievoertuigen en alle automobilisten deze konden ervaren. Deze technologie van directe benzine-injectie wordt steeds vaker gebruikt en vertegenwoordigt een markt met een groot potentieel omdat deze een kwaliteitsvolle service en reparatie vereist. De apparatuur, reserveonderdelen en het gereedschap van Bosch stelt de werkplaats in staat om deze ontwikkeling te ondersteunen en deze nieuwe kansen te benutten. Ontdek de verschillend stadia in de evolutie in de video “Driven by Success”.

Sinds april loopt in de Benelux de communicatiecampagne “Driven by Succes”, gericht naar garages en commerciële partners. Er werden meerdere acties gestart die lopen tot het einde van het jaar en bougies en bobines, injectoren, sensoren en debietmeters of lambdasondes in de kijker zetten.

Meer informatie over de campagne is beschikbaar op “Driven by Succes”.

 

In de categorie: Nieuws.