België: 50 grootste autodealers samen goed voor 36% van de markt donderdag 20 augustus 2020

 

Op de automarkt spelen de grootste Belgische dealers een steeds voornamere rol. De 10 allergrootste autodealers waren vorig jaar goed voor bijna 17 procent van de totale autoverkoop. De Top-50 van de Belgische autodealers zag zijn marktaandeel stijgen tot ruim 36 procent. Dit zijn maar enkele van de vele bevindingen die blijken uit de allereerste uitgave van het dealergroepenonderzoek van AUMACON.

 

Het marktonderzoeksbureau voor de mobiliteitssector AUMACON heeft nu de grootste Belgische en Luxemburgse autoverdelers in kaart gebracht. Een gelijkaardig onderzoek wordt al geruime tijd gedaan voor de Nederlandse en Europese markt. Volgens directeur Clem Dickmann is het nu de hoogste tijd dat er ook inzicht komt in de Belux-markten.

“We mogen ons verwachten aan een groot aantal overnames en precies daarom is het van ontzettend belang om een actueel beeld te hebben van de belangrijkste spelers op de automarkt. Het verhandelen van auto’s gaat zich immers steeds meer concentreren rond de grote dealergroepen. Die ontwikkeling is al in heel wat landen merkbaar. Met onze onderzoeken streven wij er naar transparantie te leveren want deze groei brengt ook nieuwe vragen en risico’s met zich mee.”

Volgens Dickmann begint ook in België het proces van de schaalvergroting zich in te zetten. Daarmee verwijst hij naar het toegenomen marktaandeel van de Top-50. De voornaamste groei is helemaal aan de top te zien. Relatief gezien, klimmen de 10 grootste verdelers het hardst.

 

Verkoop- en marktaandeeloverzicht:


D’Ieteren op kop

 

In België staat D’Ieteren al jaren op kop in de verkoop van nieuwe auto’s. Op geruime afstand volgt een drietal ambitieuze partijen. Eén daarvan is Van Mossel dat heeft aangegeven nog diverse overnames te willen doen. De gehele top-10 heeft in België gedurende 2019 in totaal 16,7 procent van alle nieuwe personenauto’s en bestelauto’s aan de man gebracht. Dat is ruim een procentpunt meer dan in 2018.

De totale Top-50 klom van een marktaandeel van 34,4 procent in 2018 naar 36,3 procent vorig jaar. Ter vergelijking: vorig jaar klom de Nederlandse Top-50 naar een marktaandeel van 69,8 procent.

“Zover is het in België dus nog lang niet, maar wij zijn ervan overtuigd dat er een snelle inhaalbeweging op komst is. De doeltreffendheid en de schaalgrootte van de autobedrijven moet omhoog om een duurzaam gezond resultaat te blijven halen.”

 

Belgische Top-10 in volgorde van verkoopaantal:

1                Díeteren - Sopadis

2                A&M Invest

3                Fidenco

4                Van Mossel Automotive Groep

5                Mercedes-Benz Retail

6                Autosphere

7                Groupe Schyns

8                Hedin Automotive

9                Groupe Maurin

10               PSA Retail

 

Eerste uitgave

 

Het complete onderzoeksrapport is te bestellen via aumacon.be en aumacon.nl. In de exclusieve, gebonden boekuitvoering van 152 pagina’s staat niet enkel een overzicht van de commerciële cijfers, maar de lezer vindt er ook financiële bedrijfsinformatie, leveranciers - en contactgegevens. Er wordt bovendien een compleet en gedetailleerd overzicht gegeven van alle vestigingen. Op de website is een voorbeeld te vinden. Het onderzoeksrapport bevat bovendien een overzicht van de Luxemburgse Top-6.

 

Sponsorpartners

Het tot stand komen van de AUMACON Dealergroep Top-50 is mede mogelijk gemaakt door de inzet van een vijftal vooraanstaande sponsorpartners: CarGarantie, CarWise International, Michelin, Shell en 2dehands.be/2ememain.be.

 

In de categorie: Nieuws.